אוטיזם הוא מצב התפתחותי- נוירולוגי המשפיע על שני תחומים עיקריים ביכולתו של הילד:
- תקשורת חברתית עם הסביבה
- התנהגות ותחומי עניין חזרתיים ומצומצמים
הספקטרום האוטיסטי ורמות תפקוד
עד שנת 2013 המונח לא היה קיים, והפרעות תקשורת שונות זכו לאבחנות שונות כגון אספרגר, PDD [הפרעה התפתחותית נרחבת] וכו'.
ב2013, עם צאת עדכון ספר האבחנות האמריקאי [DSM-5], נוצרה למעשה אבחנה אחת וחודדו הקריטריונים לאבחון. המונח הספקטרום האוטיסטי (ASD- Autism Spectrum Disorder) משקף את העובדה שלמרות שלאנשים עם אוטיזם יש מכלול קשיים בתחומי תקשורת, חברות, דמיון או גמישות המחשבה, כל אחד מהם נמצא במקום אחר על הרצף ולכן אין שני אנשים עם אוטיזם זהים זה לזה. ישנם אנשים על הספקטרום האוטיסטי שיהיו מסוגלים לחיות חיים עצמאיים, בעוד שאחרים תמיד יהיו זקוקים לסיוע ותמיכה. על כן לעיתים תשמעו כי מדברים במונחים של תפקוד נמוך, בינוני וגבוה- לדוגמא, מה שבעבר נקרא אספרגר ייקרא קיום אוטיזם בתפקוד גבוה.
איך אוטיזם מתבטא אצל ילדים ובוגרים?
אנשים על הספקטרום האוטיסטי לא נראים שונים מכל אחד אחר. אנשים על הספקטרום האוטיסטי מתקשים ליזום קשר חברתי או לשתף פעולה עם הזולת, הם נוטים לדבוק בשגרה קבועה וספציפית, הם עשויים להתקשות להבין בדיחות, ניואנסים (דקויות שפה/ רמזים) או מטאפורות ולרוב מפרשים את מה שנאמר להם באופן מילולי .
אנשים רבים על הספקטרום האוטיסטי חווים קשיים בוויסות חושי, לחלקם סף גירוי תחושתי נמוך , כך שהם רגישים מדי לצלילים, למגע, לטעמים או לריחות. כל אלה יכולים לגרום להם מצוקה ולעורר אצלם תגובות קשות. לאחרים יהיה סף גירוי תחושתי גבוה והם יזדקקו לגירויים רבים על מנת להגיב.
מצבים אלו עלולים להביא לתסכול וחרדה העלולים לבוא לידי ביטוי בהתנהגות קיצונית, כמו התפרצויות זעם.
סימנים מקדימים
שכיחות
– בישראל אחד מכל 100 אנשים יאובחן על הספקטרום האוטיסטי והוא מופיע בקרב בנים פי 4 לעומת בנות (בארה"ב מחקרים מדברים על 1 מכל 59 לידות)
–לפי נתוני ביטוח לאומי בשנת 2018 קיבלו כ- 18,000 ילדים גמלת ילד נכה בגין אוטיזם. יצוין כי מדובר בנתונים חלקיים מאחר ורבים מהילדים אינם מאובחנים וחלקם לא ממשים את זכותם ואינם פונים לביטוח הלאומי.
אבחון
אבחון מלא כולל אבחנה רפואית ואבחנה פסיכולוגית, אבחון צריך לעמוד במבחנים המתוארים בחוזר מנכ"ל זה [חסר קישור], להסבר על המבחנים המלאים ניתן לצפות בקישור זה- אבחון [חסר קישור]
- כיום ניתן לאבחן מגיל שנה וחצי, כאשר סימנים מקדימים ניתן לראות עוד בגילאים מוקדמים יותר, במידה וכן מומלץ להשאר במעקב בהתפתחות הילד על מנת לאשש את האבחנה
- שני האבחונים מתבססים על התנהגויות על פי ה-DSM 5 והחלק הפסיכולוגי כולל מבחנים נוספים בהם ניתן לצפות בחוזר מנכל ובקישור זה- אבחון.
ניתן לפנות לרופא המשפחה לקבל הפנייה להתפתחות הילד, כמו כן ניתן לגשת למאבחנים ומכונים פרטיים המבצעים אבחון בתשלום.
גורמים לאוטיזם
מחקרים רבים נעשים בארץ ובעולם, כדי לנסות ולברר מה גורם לאוטיזם. בשלב זה, מעריכים כי אוטיזם מופיע כתוצאה משינויים בהתפתחות המוח שעלול להיווצר בשל שילוב של מספר גורמים, ביניהם גורמים גנטיים וסביבתיים.
במשפחה שיש בה ילד על הספקטרום האוטיסטי, קיים סיכוי גבוה יותר ללדת ילד נוסף עם אוטיזם, אבל אין גנים ספציפיים שהוכח כי הם גורמים לאוטיזם.
אוטיזם אינו נגרם על ידי הורות או על ידי נסיבות חברתיות. הוא אינו נגרם מחיסונים או מטיפול רפואי אחר.