Menu Close

דיור

דיור

מסגרות דיור חוץ-ביתי

בגירים על הרצף האוטיסטי הם בעלי מנעד רחב של יכולות תפקודיות ואינטלקטואליות. חלק מהבגירים על הרצף האוטיסטי יזדקקו לתמיכה לאורך חייהם, ואילו אחרים יוכלו לתפקד עצמאית ללא תמיכה. 

כיום יש מגוון רחב של דגמי דיור שנועדו להתאים לצרכים השונים של האוכלוסייה על הרצף האוטיסטי. מערכי הדיור החוץ-ביתי מופעלים בידי עמותות וחברות, נמצאים בפיקוח משרד הרווחה והביטחון החברתי ומאפשרים טיפול כולל לאורך כל ימות השנה ברמות משתנות של תמיכה וליווי.

הזכאות היא לבני 12 ומעלה, ובמקרי קצה אפשר להפנות לדיור חוץ-ביתי גם ילדים צעירים כל עוד יהיו עד 20% מכלל הדיירים באותה מסגרת דיור.

יש לפנות למחלקה לשירותים חברתיים ברשות המקומית לצורך התייעצות ולהתאמת המסגרת המתאימה ביותר לדייר ולמשפחתו.

מעון פנימייה לאנשים עם מוגבלות

המסגרת מספקת שירותי דיור, שיקום וטיפול המתאימים לדיירים שזקוקים להשגחה רבה בכל שעות היום. המטרה היא לספק לאדם שזקוק לרמות גבוהות של תמיכה ומוגנות מסגרת דיור שתמלא את צרכיו הרגשיים, הפיזיים, הרפואיים, החברתיים וההתפתחותיים. המסגרות פועלות כל השנה ומספקות שירותים לכל החיים. ההשמה כרוכה בהשתתפות עצמית לקטינים:

לקטין – קצבת הנכות מופסקת, וגובה ההשתתפות העצמית נקבע לפי מבחן הכנסה כמפורט בתקנון עבודה סוציאלית (תע"ס).

לבגיר – נכון להיום סכום של 1,050 שקלים נשאר לבגיר ולמשפחתו. יתר הקצבה חוזרת למדינה ומועברת למימון ההשמה. מעבר לזה אין השתתפות עצמית.

בית לחיים – הוסטל

הוסטל הוא מסגרות מגורים תומכת ומשקמת לבגירים שאינם יכולים לקבל מענה טיפולי במסגרת הקהילה וזקוקים לתמיכה ברמת תפקוד בינונית-נמוכה, ומיועד למי שאינם מסוגלים להשתמש בשירותי הקהילה ולהשתלב בה באופן עצמאי. ההוסטלים פועלים 365 ימים בשנה ומשמשים בית לחיים המספק את צרכיו הטיפוליים, השיקומיים והחינוכיים של הבגיר על הרצף האוטיסטי.

לקטין – קצבת הנכות מופסקת, וגובה ההשתתפות העצמית נקבע לפי מבחן הכנסה כמפורט בתקנון עבודה סוציאלית (תע"ס).

לבגיר – 80% מהקצבה שזכאי לה הבגיר חוזרת למדינה ומועברת למימון ההשמה. 20% נשארים לבגיר ולמשפחתו. מעבר לכך אין השתתפות עצמית.

להלן פירוט של כמה עמותות וארגונים המפעילים מערכי דיור:

'בית לחיים' – אלו"ט

'בית לחיים' של אלו"ט שוכן לרוב לצד שכונת מגורים ומאפשר לחברי הבית אורח חיים דומה ככל האפשר לחיים במשפחה בשיתוף עם הקהילה.

'בית לחיים' – רשימה באתר אלו"ט

מסגרות בית אקשטיין

לבית אקשטיין יש הוסטלים לבני 21 ומעלה שאינם יכולים להשתלב בחיי הקהילה. בהוסטלים ניתן דגש על פיתוח מיומנויות חברתיות, כישורי חיים וצריכת שירותים בקהילה, ויש הוסטלים לכלל התפקודים. 

מסגרות הדיור – אתר בית אקשטיין

מערך הדיור של 'עלי שיח'

מערך הדיור של 'עלי שיח' מיועד לילדים ולבגירים על הרצף האוטיסטי ברמות תפקוד נמוכות וגבוהות, וכולל 17 דירות ייעודיות בירושלים, בבני ברק ובראש העין. בכל דירה גרים שישה עד שמונה דיירים. 

מערך הדיור – אתר עלי שיח

מערך הדיור של עמותת שק"ל

עמותת שק"ל מפעילה כ-150 מסגרות דיור ברחבי הארץ שגרים בהן יותר מ-400 אנשים מכל מגזרי החברה הישראלית (דתיים וחילונים, יהודים וערבים), בהתאם לצורכיהם ולרמת התפקוד האישי שלהם.

מערך הדיור – אתר עמותת שק"ל

מערך הדיור של ארגון אלאור

שירות לאנשים בעלי צרכים מיוחדים עם מומחיות מיוחדת בתחומי מוגבלות שכלית, התמודדות נפש ואוטיזם. 

מערך הדיור – אתר אלאור

דיור חוץ-ביתי לילדים ולנוער: 

'אלאור'

בית אקשטיין – 'אלונים'

בית אקשטיין – 'בראשית'

בית אקשטיין – כפר הילדים

א.ד.נ.מ – דיור יובלים

קבוצת רמות – הוסטלים לילדים

כישורית 

כפר שמעון ביישוב לי-און

עלי שיח 

שיח סוד 

'עלה אל האופק' (גדרה)

למידע נוסף:

הוסטל לאנשים עם מוגבלות – אתר משרד הרווחה

חוברת מידע מאת מרכזי אלו"ט למשפחה – מענים בתחום הדיור והתעסוקה לבגירים על רצף האוטיזם (מאי 2021)

דירות הכשרה 

דירות מעבר המכינות את הבגירים לקראת חיים עצמאיים בקהילה. המסלול כולל דירת הכשרה שייעודה הכנה לתפקוד בחיי היום-יום בכל התחומים. משך השהות בדירות אלו הוא כשנה עד שנתיים. לאחר סיום תקופת הכשרה הדיירים עוברים לדירות עצמאיות בקהילה בהמשך הליווי המקצועי.

מערך הדיור של בית אקשטיין

במערך הדיור של בית אקשטיין ניתן מענה לבני 21 ומעלה על הרצף האוטיסטי בתפקוד גבוה היכולים להשתלב בחיי הקהילה. השלב הראשון במערכי הדיור הוא בית הכשרה, שהוא ראשית הדרך לעצמאות. בדרך כלל הדיירים באים לבית ההכשרה מבית ההורים, וזוהי למעשה ההתנסות הראשונה שלהם בחיים עצמאיים. 

מערך הדיור – אתר בית אקשטיין

דירות בקהילה

מיועדות לבעלי תפקוד עצמאי הזקוקים לליווי והכוונה.

מערך הדיור של בית אקשטיין

השלב הבא במערך הדיור, לאחר בית הכשרה, הוא מעבר לדירות בקהילה, השוכנות בסמיכות לבית ההכשרה. סביבה זו מפגישה את הדיירים עם מגוון שירותים קהילתיים שהם לומדים לצרוך, החל מדואר, קניות וקופת חולים וכלה בבתי קפה, בתי קולנוע ומסעדות. בכל דירה מתגוררים דיירים המקיימים חיי שותפות עצמאיים. 

מערך הדיור – אתר בית אקשטיין

מערך הדיור של 'יד לילד המיוחד'

העמותה מפעילה מערכי דיור חוץ-ביתיים לבגירים ובגירות עם צרכים מיוחדים באמצעות בית בקהילה, שהוא מסגרת דיור המאפשרת לדיירים לנהל חיים עצמאיים בהדרכה צמודה של צוות מקצועי ומסור. 

מערך הדיור – אתר 'יד לילד המיוחד

דיור נתמך (תוכנית מגורים עצמאיים בקהילה לאנשים עם מוגבלויות)

התוכנית, בהפעלת הג'וינט ישראל ובשיתוף פעולה עם משרד הרווחה והביטחון החברתי והקרן למפעלים מיוחדים של המוסד לביטוח לאומי, מיועדת לליווי ולתיווך לבגירים בני 21–55 המעוניינים בסיוע במגורים עצמאיים בקהילה. מטרת התוכנית ללוות את תהליך המעבר של אנשים עם מוגבלות שגרים בבית הוריהם או במסגרות חוץ-ביתיות המעוניינים לחיות באופן עצמאי בקהילה ולעבור למגורים עצמאיים ומסוגלים לכך.

התוכנית פועלת באמצעות מגוון גופים מפעילים ברחבי הארץ וכרוכה בדמי השתתפות חודשית בסך 50 שקלים. את הסכום גובים הארגונים המפעילים.

דיור נתמך – אתר הג'וינט

אוגדן הידע ופירוט הפעלת התוכנית

מימוש הזכאות

בשלב הראשון יש להגיש בקשה מהמחלקה לשירותים חברתיים ברשות המקומית להפניה לסידור חוץ-ביתי. אם מדובר בילד שעוד לא מלאו לו 18 שנה, הבקשה תידון בישיבה של ועדת החלטה בנוכחות מפקח מחוזי של היחידה. לאחר קבלת האישור יועברו המסמכים לוועדת השמה מחוזית של משרד הרווחה והביטחון החברתי, והיא שתתאים לכל מועמד את המסגרת המתאימה לו. 

מסגרת הדיור המיועדת רשאית לבחון את התאמת המועמד אליה בתצפיות בביתו או במסגרתו הנוכחית שבה הוא מבלה את זמנו. לאחר מכן תחליט ועדת הקבלה במסגרת המיועדת לאשר את הבקשה או לדחותה, והחלטתה תועבר לעובדת הסוציאלית שתפקידה להעביר להורים את ההחלטה.שימו לב: תהליך השיבוץ בדיור חוץ-ביתי הוא תהליך ממושך, ולכן מומלץ להתחילו כבר שנה קודם לשיבוץ.

כל המידע
לשעת חירום
הכנסו עכשיו
דילוג לתוכן
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.