מינהל מוגבלויות השייך למשרד לשירותים חברתיים, אחראי על מתן שירותים בקהילה או במוסדות דיור חוץ ביתיים לילדים ולבוגרים המאובחנים על רצף האוטיזם.
רק מי שמוכר על ידי המינהל זכאי לקבל את שירותיה, גם כאשר השירותים ניתנים ע"י גורמים אחרים כגון אלו"ט.
למי פונים
לצורך הכרה יש לפנות לעובדת הסוציאלית במחלקה לשירותים חברתיים באזור המגורים.
קריטריונים להכרה:
המסמך הדרוש לצורך ההכרה הוא האבחון, המורכב מאבחון רפואי ואבחון פסיכולוגי.
השירות מכיר באבחונים הנעשים על ידי אנשי המקצוע הבאים:
- אבחון של רופא מומחה מהתחומים הבאים: פסיכיאטר ילדים ונוער או רופא ילדים עם ניסיון של 3 שנים לפחות במכון מוכר להתפתחות הילד או מומחה בנוירולוגיה והתפתחות הילד.
- אבחון של פסיכולוג: קליני מומחה או התפתחותי, פסיכולוג חינוכי או שיקומי (אלה יכולים לאבחן בתנאי שיש להם הכשרה מוכחת בתחום אבחון האוטיזם). השימוש במבחן הפסיכולוגי יהיה מותאם לגיל הילד. במידת הצורך ישתתפו באבחון אנשי מקצוע נוספים.
- על אנשי המקצוע העורכים את האבחון להשתמש בכלים המקובלים לאבחון אוטיזם, ועליהם לציין באיזה כלי אבחון נעשה שימוש. ולהתבסס על הקריטריונים ורמת החומרה של האוטיזם כפי שנקבע ב-DSM5.
פניה להכרה בשירות, חייבת לכלול את המסמכים הבאים, ללא קשר לגיל הפונה:
- אבחון רפואי ואבחון פסיכולוגי
- רקע חינוכי, ודו”ח חינוכי – תפקודי עדכני. (ככל שנמצא במסגרת חינוכית)
- דו”ח רפואי עדכני (ככל שעבר זמן בין מועד האבחון לבין הגשת הבקשה להכרה).
תשובת המינהל מגיעה ישירות לעובדת הסוציאלית במחלקה לשירותים חברתיים.
חשוב!
ההכרה ניתנת באופן זמני עד לגיל 18 (שימו לב כי בוטלה ההכרה הזמנית עד גיל 6 וההכרה תעמוד בתוקף עד גיל 18). בגיל 18 יש צורך לחדש את ההכרה, על סמך חומרים עדכניים המעידים על כך שהאדם עדיין עומד בקריטריונים של ה- DSM5 לאבחון עם אוטיזם, כגון: דו"ח מפסיכולוג/פסיכיאטר מטפל ודו"ח חינוכי ממסגרת יעודית.
בוגר מעל גיל 18 שלא אובחן, או שלא עבר אבחון מוסדר, יוכל לבצע אבחון דרך מרכזי אבחון והערכה של הרווחה.
משפחות המוכרות על ידי מינהל מוגבלויות זכאיות לקבל:
- מסגרות יום (מעון יום שיקומי) לילדים עד גיל 3. במעונות אלה מעוצבות ומיושמות תוכניות אישיות לכל ילד לצורך פיתוח מיומנויות ושיפור התפקוד.
מעונות יום שיקומיים מופעלים על ידי אלו"ט וגופים נוספים.
מידע לגבי המסגרות הקיימות אפשר למצוא באתר אלו"ט ובאתר משרד הרווחה www.molsa.gov.il - שעות שילוב לפעוט מגיל שנה עד גיל 3, השוהה במעון יום פרטי בפיקוח משרד העבודה הרווחה והשירותים החברתיים.
- הפנייה לייעוץ וטיפול בבעיות מיניות.
שירותים הניתנים בכפוף לתקציב:
- סומכים – סיוע במימון סומך/ת (סייע/ת) בבית המשפחה, למספר שעות אחר הצהרים. קבלת שעות סייעת תלויה במצב במשפחה (קיים מבחן הכנסות) ובמצב הילד כפרט. קיימת השתתפות הורית במימון הסומך.
- קייטנות עבור הילדים בחופשות הקיץ ובחגים– הקייטנה מותאמת אך ורק לאנשים על הספקטרום. הקייטנה היא על בסיס יומי ולא כוללת שינה.
- ילדים בגילי 3- 21 זכאים לקייטנה שלוש פעמים במהלך השנה, בכל פעם הזכאות היא ל- 4-5 ימים.
בכדי לנצל את הזכות יש לפנות לעובדת הסוציאלית ברווחה ולקבל טופס החלטה על השמה וטופס השמה למסגרת. - שימו לב, תלמידים המאובחנים על הרצף האוטיסטי, המשולבים במסגרות החינוך הרגילות, זכאים ליהנות מסבסוד עבור השתתפות בקייטנות “רגילות” שמפעיל השלטון המקומי בחודשי הקיץ, או בקייטנות שזכו במכרז של משרד הרווחה . החזר בסך 532 ש"ח נכון לחודש יוני 2019.
- מועדוניות לילדים/מועדון לבוגרים לפעילות פנאי אחר הצהרים – מסגרת חינוכית טיפולית הפועלת בשעות אחה”צ בה ניתן טיפול אישי וקבוצתי לשיפור מיומנות חברתית. היצע המועדוניות הקיים נכון להיום הוא מוגבל ביותר.
חשוב! אדם הצורך שירות סמך לא יוכל להשתתף במועדונית/מועדון ולהפך, בעת ובעונה אחת. - נופשונים- מסגרת חוץ ביתית לשהייה קצרת מועד הנערכת במקומות מותאמים במיוחד בסופי שבוע ובחופשות- זכאות ל – 15 ימי נופשון בשנה, ללא אפשרות צבירה. הזכאות היא עבור אדם עם אוטיזם שחי בבית ולא במסגרת דיור.
- מסגרות דיור חוץ ביתיות – כל אדם עם אוטיזם הזקוק למסגרת דיור חוץ ביתית. ההשמה נעשית דרך הרווחה ברשות המקומית. חשוב לדעת כי כאשר מדובר בילד מתחת לגיל 18 העובר למסגרת דיור חוץ ביתית, יש השתתפות הורים חודשית בהתאם לרמת ההכנסה. בנוסף במרבית המקרים נפסקת הזכאות לגמלת ילד נכה.
קישורים לחוזרים התע"ס (תקנון עבודה סוציאלית):
באתר של משרד הרווחה והשירותים החברתיים : www.molsa.gov.il, פרק 10-טיפול באוטיסטים.
שירותים בקהילה לאנשים עם אוטיזם/הפרעה התפתחותית נרחבת השוהים בביתם
נופשון/שהות קצרת מועד לאדם עם אוטיזם/הפרעה התפתחותית נרחבת
מדיניות הטיפול באנשים עם אוטיזם/ הפרעה התפתחותית נרחבת