click to menu Menu Close
Menu Close
מידע לשעת חירום

מרכזי לימוד ותעסוקה

מרכזי לימוד ותעסוקה

מסגרות תעסוקה

אנשים עם מוגבלות הזקוקים לכך, יכולים להשתלב בשוק העבודה תוך קבלת תמיכה, סיוע או ליווי או לקחת חלק במרכזי תעסוקה ייעודיים לאנשים עם מוגבלות אשר זקוקים ליותר תמיכה. אלו המודלים והתוכניות הנפוצים ביותר לתעסוקה עבור אנשים על רצף האוטיזם, הכל בהתאם לצרכי הבגיר ולהערכות המקצועיות

"תעסוקה שווה"

הזכות – מהי: מדובר בתוכנית ממשלתית להכוונת אנשים עם מוגבלויות להשתלב בשוק העבודה הפתוח. ניתן גם לפנות להתייעץ עם מוקד "תעסוקה שווה" של זרוע העבודה, שמאגד תחת קורת גג אחת תוכניות להכוונה, מיקוד תעסוקתי ואפילו השמה במחלק מהמקרים.

תנאי הזכאות: השירות מיועד לאנשים עם נכות מוכרת בביטוח הלאומי, הזכאים לשיקום מקצועי (קרי, מי שנקבעו לו לפחות 20% נכות רפואית משוקללת לצמיתות וטרם הגיע לגיל פרישה), והם אינם מקבלת קצבת הבטחת הכנסה.

מידע נוסף: השירות ניתן לזכאים ללא תשלום. ליצירת קשר עם רכזי ליווי הפרט באזורים השונים 3968* או באתר https://taasukashava.org.il.

אתר עבודה נגישה ופירוט נוסף על תוכנית תעסוקה שווה.

תעסוקה נתמכת 

שירות תעסוקה נתמכת נועד לשלב באופן מיטבי בשוק הפתוח, בתנאי עובד-מעביד (שכר מינימום מותאם בהתאם לקביעת משרד התמ”ת על פי תקנות שכר מינימום מותאם, תנאים סוציאליים בהתאם למקובל במקום העבודה וללא פגיעה בקצבת הנכות-בהתאם לתנאי חוק לרון, 2009). השירות נועד למשתקמים בעלי מוטיבציה ומסוגלות להשתלב בעבודה בשוק הפתוח.

הזכות – מהי: תעסוקה נתמכת היא תעסוקה שלא במסגרת מוגנת או מרכז עבודה שיקומי (מע”ש) אשר מתבצעת במקומות עבודה בקהילה, בליווי של גורם שיקומי אשר מקשר בין המועסק למעסיק ועוזר למועסק להשיג ולשמור על מקום העבודה.

תנאי הזכאות: אנשים עם מוגבלות פיזית, חושית, התפתחותית או לקויות למידה, שנקבעה להם נכות של 40% לפחות (במקרים חריגים גם פחות) על רקע אוטיזם, ומעוניינים להשתלב בתעסוקה נתמכת.

אופן מימוש: על המעוניינים לפנות אל המחלקות לשירותים חברתיים שברשויות המקומיות באזור מגוריהם (המחלקות הן תחת אחריותו של אגף השיקום שבמשרד הרווחה). השירות ניתן במימון משרד הכלכלה.

שירותי תעסוקה נתמכת ניתנים על-ידי ספקים של המשרדים ובפיקוח המשרדים.

מידע נוסף: ניתן לבקש קביעת שכר מינימום מופחת לעובד עם מוגבלות בהתאם לשיעור יכולת העבודה שלו כדי לעודד את העסקתו. אבחון היכולת יתבצע על ידי גורם אבחוני אובייקטיבי לאחר הגשת בקשה ל"מטה לשילוב אנשים עם מוגבלות בשוק העבודה". הבקשה תוגש רק על ידי העובד/המועמד לעבודה, מיופה כוחם או אפוטרופסם (ולא על ידי מעסיק או מעסיק מיועד). ניתן לפנות למטה בשאלות נוספות באימייל: mateh.Shiluv@labor.gov.il מוקד טלפוני: 074-7696352.

תשומת לב: מימון השירות הוא לזכאים ע"י המשרדים אך אפשר גם לרכוש אותו באופן פרטי. על אדם עם מוגבלות שהשתלב בשוק העבודה דרך תעסוקה נתמכת, בין אם הוא משתכר שכר מינימום ומעלה ובין אם נקבע לו לבקשתו שכר מינימום מופחת, חלות מלוא הזכויות הנובעות מחוקי העבודה, הסכמים קיבוציים וצווי ההרחבה החלים במשק.

עם זאת, עובד עם מוגבלות שנקבעה לו יכולת עבודה מופחתת ביותר ונקבע מעמדו כמשתקם לפי חוק זכויות לאנשים עם מוגבלות המועסקים כמשתקמים, זכאי לזכויות כפי שמפורט בתוספות הראשונה והשנייה לחוק.

פרטים לגבי הליך קביעת שכר מינימום מותאם באתר כל זכות.

טבלת שכר מינימום מותאם בהתאם לשיעור יכולת עבודה.

תעסוקה מוגנת

הזכות – מהי: תעסוקה מוגנת היא מסגרת תעסוקתית המיועדת לבגירים עם מוגבלות שאינם יכולים להשתלב או להתמודד עם דרישות שוק העבודה החופשי. במסגרות התעסוקה המוגנת, כגון "מפעל מוגן" או "מפעל עבודה שיקומי", מתבצעת הערכה בנוגע לרמת התפקוד של הבגיר ונקבעת תכנית שיקום הכוללת הקניית מיומנויות והרגלי עבודה.

בהתאם לבג"צ משנת 2021, בתעסוקה מוגנת עשויים להתקיים יחסי עובד-ומעסיק אם עבודת המשתקם מהווה חלק מהפעילות היצרנית של המפעל המוגן, אך אם תרומת המשתקם נמוכה מאוד כך שרכיב העבודה זניח לעומת רכיב השיקום, רק אז לא יתקיימו יחסי עבודה. גם כשלא מתקיימים יחסי עבודה, המפעל מחויב לשלם לעובדים גמול בעד עבודתם.

תנאי הזכאות: השירות מיועד לאנשים עם נכות מוכרת בביטוח הלאומי, הזכאים לשיקום מקצועי (קרי, מי שנקבעו לו לפחות 20% נכות רפואית משוקללת לצמיתות וטרם הגיע לגיל פרישה). עובדי השיקום, באמצעות חברות ההשמה, יפעלו למציאת עבודה מתאימה , וילוו מהשלב הראשון ועד לקליטה בעבודה.

תשומת לב: עבור שהות במרכז יום ישנה השתתפות של 10% מקצבת נכות.

מרכזי תעסוקה מוגנת – באתר משרד הרווחה.

מרכז יום טיפולי / שיקומי לאנשים עם אוטיזם בגיל 21+ - באתר משרד הרווחה.

צריכים עזרה?

משפחה במרכז

מעטפת טיפולית והדרכות הורים במחיר מסובסד
לחצו כאן

זכות
בקלות

קו סיוע למתן מידע והכוונה במיצוי זכויות
*5922

קו הורים להורים

קו תמיכה
רגשי - אישי מהורים להורים
03-6709094